Op deze pagina kunt u antwoorden vinden op veelgestelde vragen over de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen.
Om u te helpen de juiste informatie te vinden, vindt u hieronder een overzicht van de verschillende onderwerpen en waar u eventueel met uw vragen terecht kunt:
- Overzicht van de PGS-richtlijnen
Een overzicht van de PGS-richtlijnen en de eventueel aangewezen versie in de Omgevingsregeling vindt u op de website van het IPLO: Overzicht PGS-richtlijnen. Hier vindt u ook informatie over ‘vooruitlopen’ indien de laatste PGS-versie (nog) niet is aangewezen in de Omgevingsregeling.
- Technisch inhoudelijke vragen
Voor een (technisch) inhoudelijke vraag over een PGS-richtlijn, of over de toepassing in de praktijk, kunt u contact opnemen met de experts van IPLO. Voor een voorspoedige afhandeling van de vraag adviseren wij u 'veiligheid' als onderwerp op te geven. - Voorstel herziening of nieuwe PGS
U kunt een voorstel doen voor een herziening van een bestaande PGS-richtlijn of een suggestie doen voor een nieuwe PGS-richtlijn via https://forms.office.com/e/GBkpaW0QH5. Via dit formulier kunt u ook melden als u een fout in een PGS-richtlijn hebt opgemerkt. - Vragen over het proces
Heeft u een vraag over de PGS-beheerorganisatie of een vraag over het proces van het tot stand komen van een PGS-richtlijn, dan kunt u contact opnemen met het PGS-programmabureau via [email protected].
Vraag en antwoord
Vraag
In de vergunning van een bedrijf staat een verwijzing naar een oudere versie van een PGS-richtlijn of naar een CPR-richtlijn. Kan het bevoegd gezag handhaven op basis van de nieuwste versie van de richtlijn?
Antwoord
De vergunning is bindend voor zowel de vergunninghouder als het bevoegd gezag. Hetgeen in de vergunning staat moet worden nageleefd. Indien in de vergunning verwezen wordt naar een oudere versie van een PGS-richtlijn gelden deze voorschriften. Indien in de vergunning voor (een bepaald onderdeel) geen voorschriften zijn opgenomen of niet is verwezen naar een (oudere) PGS, gelden de algemene regels van de in bijlage II van de omgevingsregeling aangewezen versie. Dit hoeft dus niet de nieuwste versie van de richtlijn te zijn. De nieuwste versie heeft geen rechtstreekse werking. Handhaving kan pas plaatsvinden als de herziene versie van de richtlijn in de vergunning is opgenomen.
Vraag
In de vergunning van een bedrijf staat een verwijzing naar een oudere versie van een PGS-richtlijn of naar een CPR-richtlijn. Moet dan worden geoordeeld dat de vergunning achterhaald is of geactualiseerd moet worden, ambtshalve of op aanvraag?
Antwoord
Nee, op zich is dat niet zo.
Een bestaande voorziening of installatie die is gebouwd of aangelegd conform de toenmalige richtlijn, voldeed destijds aan hetgeen als stand der techniek werd aangemerkt. Het uitkomen van een nieuwe(re) versie van een richtlijn is op zich niet direct een reden om tot actualisatie van de vergunning over te moeten gaan.
Veilig werken dient binnen een bedrijf als uitgangspunt te gelden. Een bedrijf moet daarom voor zichzelf aannemelijk maken dat met toepassing van de oude richtlijn een vergelijkbaar veiligheidsniveau wordt bereikt als met de toepassing van de nieuwe PGS-richtlijn.
Conform de Omgevingswet is het bevoegd gezag verplicht om regelmatig te bezien of de voorschriften die aan een omgevingsvergunning zijn verbonden nog toereikend zijn. In beide situaties kan de uitkomst zijn dat het bevoegd gezag vervolgens vaststelt dat aanpassing van de vergunning noodzakelijk is, omdat met de getroffen voorzieningen volgens de oudere richtlijn een te laag veiligheidsniveau wordt bereikt.