Het concept van de nieuwe PGS 40 ‘Installaties voor de productie van waterstof door elektrolyse’, is vanaf vandaag, 2 juni 2025, beschikbaar voor het indienen van commentaar.

Waterstof, geproduceerd via elektrolyse met hernieuwbare energie, speelt een belangrijke rol in de energietransitie.
PGS 40 is van toepassing op een installatie voor de productie van waterstof door elektrolyse van watermoleculen. Bij elektrolyse worden watermoleculen, onder invloed van elektrische spanning, gesplitst in waterstof en zuurstof. Onderdeel van de installatie voor de productie van waterstof zijn in elk geval de elektrolyser (inclusief separatoren), de bufferopslag, de compressor, de aangesloten opslag van het geproduceerde waterstof en zuurstof en procesleidingen en appendages. Ook het vullen van een mobiele opslagvoorziening (tubetrailer, flessenbatterij) is onderdeel van de installatie.
PGS 40 geldt voor alle installaties die gebruik maken van de volgende technieken: alkaline water elektrolysis (AWE), proton exchange membrane ( PEM ), anion exchange membrane ( AEM ) en solid oxide electrolyser cell (SOEC). De richtlijn is van toepassing op een installatie met een totale hoeveelheid waterstof van meer dan 1 kg.
Buiten het toepassingsbereik
De volgende activiteiten vallen buiten het toepassingsbereik van PGS 40:
- elektrolyse van een andere stof dan watermoleculen;
- omzetten wisselspanning naar gelijkspanning;
- het proces om zuiver water te maken;
- het omzetten van gasvormig waterstof in vloeibaar waterstof;
- de afvoer van waterstof via transportleidingen;
- andere activiteiten met zuurstof dan de opslag van zuurstof, bijvoorbeeld compressie, reinigen, vloeibaar maken, verladen, transporteren;
- de opslag van waterstof die niet is aangesloten op de installatie.
Het PGS-team, met deelnemers vanuit bedrijfsleven en overheid, dat het concept heeft geschreven, heeft eerst alle gevaren in kaart gebracht. Daarna is er uitvoerig discussie geweest welke maatregelen een bedrijf zou kunnen treffen. Maar voordat het concept een definitieve PGS-richtlijn wordt, is het belangrijk om te controleren of er geen zaken over het hoofd zijn gezien, of dat andere of aanvullende maatregelen nodig zijn. Vandaar dat nu deze publieke commentaarronde volgt. Daarna gaat het team de commentaren bespreken en waar nodig het concept aanpassen.
Hoe kan ik commentaar indienen?
De conceptversie PGS 40:2025 versie 0.1 (juni 2025) is te vinden via deze link. Het is in deze conceptversie mogelijk om uw commentaar per specifiek onderdeel in te dienen. Dit kunt u doen door:
- De betreffende tekst te selecteren, uw gegevens in te vullen, welk type commentaar het is (algemeen, technisch of redactioneel), aan te geven wat uw wijzigingsvoorstel is en uw motivatie daarvoor.
- Als u commentaar wilt geven bij een element in de PGS dat niet te selecteren is, selecteer dan een stukje tekst in de buurt en geef duidelijk aan op welke tekst uw commentaar slaat.
Wij verzoeken u om uw commentaar zo duidelijk mogelijk te maken en ook steeds uw concrete wijzigingsvoorstel te formuleren. Algemene vragen, meningen en opmerkingen zijn voor het PGS-team lastig te verwerken en zullen veelal niet leiden tot aanpassing.
We ontvangen uw commentaar graag uiterlijk 31 augustus op digitale wijze, in de hiervoor ingerichte omgeving. U ontvangt aan het einde van de dag per e-mail een afschrift van het commentaar dat u ingediend heeft.
Alleen commentaar dat digitaal ingediend wordt, kan door het team in behandeling worden genomen.