Het concept PGS 12: Ammoniak - Opslag en verlading, is vanaf vandaag, 12 december 2024, beschikbaar voor het indienen van commentaar. Als gevolg van de Nederlandse energietransitie, is de verwachting van de industrie dat de marktvraag naar “Renewable Fuels of Non Biological Origin” (RFNBO, 0-emissie
energiebronnen) enorm toe gaat nemen.
Ammoniak is een waterstofrijke energiedrager, welke chemisch afgebroken (‘gekraakt’) kan
worden, waarbij er waterstof en stikstof vrijkomt. De waterstof wordt vervolgens gezuiverd
en is daarna gereed voor gebruik als energiebron.
Om deze reden gaat de import van hernieuwbare waterstof op korte termijn waarschijnlijk
grootschalig plaatsvinden, waarbij ammoniak als energiedrager wordt gebruikt. De
technologie hiervoor is immers al beschikbaar, ammoniak is een chemische commodity die al wereldwijd wordt geproduceerd/verhandeld en het is op dit moment nog eenvoudiger in
grote hoeveelheden te transporteren per schip, dan bijvoorbeeld gasvormig of vloeibaar
waterstof.
Van de beschikbare 0-emissie energiebronnen lijkt waterstof dus het meest succesvol te gaan worden. Dit wordt bevestigd in het (openbare) rapport “Omgevingsveiligheid van
toekomstige stromen waterstofrijke energiedragers” gepubliceerd op 23 januari 2023,
opgesteld door TNO, Arcadis en Berenschot.
Het ligt in de lijn der verwachtingen dat er mogelijk tientallen miljoenen tonnen ammoniak
per jaar worden aangevoerd om ter plaatse te worden omgezet naar waterstof of als
ammoniak doorgevoerd te worden naar de eindbestemming. Door de vergunningverleners
zijn er inmiddels al vergunningaanvragen ontvangen voor nieuwe ammoniakopslag- en
verladingfaciliteiten.
De definitieve versie (0.3) van fase 1 van PGS 12 (nieuwbouw) is op 11 juli 2024 vastgesteld door het Bestuurlijk Omgevingsberaad (BOb), waarna deze versie op 17 juli 2024 is gepubliceerd. Hierna is fase 2 (bestaande bouw) afgerond en is dit onderdeel toegevoegd aan fase 1 in een nieuwe interne conceptversie fase 2. Fase 2 is niet apart vastgesteld en gepubliceerd. Omwille van de efficiency en snelheid is direct een doorstart gemaakt naar fase 3. Tijdens het uitwerken van fase 3 zijn tevens een aantal geconstateerde onvolkomenheden uit fase 1 hersteld. Een overzicht van deze wijzigingen zijn te vinden in bijlage H.1.1. In de laatste kolom staat beschreven of het een wijziging is ten opzichte van de originele PGS of ten opzichte van fase 1 en wat deze wijziging inhoudt. Fase 3 (opslag warme ammoniak onder druk) is afgerond en ook dit onderdeel is toegevoegd aan fase 1 en 2. Hiermee is PGS 12 in zijn geheel herzien waarmee er weer één PGS 12 is, die de huidige PGS 12:2021 versie 1.0 (augustus 2021) zal vervangen.
Het toevoegen van fase 2 en 3 aan fase 1 heeft geresulteerd in het hernummeren van maatregelen. De maatregelnummers in deze versie kunnen dus afwijken van de gepubliceerde fase 1 (PGS 12:2024 versie 0.3 fase 1 (juli 2024)).
Sommige scenario’s, doelen of maatregelen zijn alleen relevant voor atmosferische opslag. Deze zijn dan aangeduid met (A) achter de titel. Sommige scenario’s, doelen of maatregelen zijn alleen relevant voor drukopslag. Deze zijn dan aangeduid met (D) achter de titel. Wanneer een scenario, doel of maatregel relevant is voor zowel atmosferische opslag als drukopslag is dit aangeduid met (A+D) achter de titel. Installatieonderdelen of activiteiten die zowel bij atmosferische opslag als bij drukopslag kunnen voorkomen (zoals laden, lossen, warmtewisselaar, flashvat, appendages en pakkingen, etc.) zijn ook aangeduid met (A+D).
Hoe kan ik commentaar indienen?
De conceptversie PGS 12:2024 versie 0.4 (december 2024) is te vinden via deze link. Het is in deze conceptversie mogelijk om uw commentaar per specifiek onderdeel in te dienen. Dit kunt u doen door:
- De betreffende tekst te selecteren, uw gegevens in te vullen, welk type commentaar het is (algemeen, technisch of redactioneel), aan te geven wat uw wijzigingsvoorstel is en uw motivatie daarvoor.
- Als u commentaar wilt geven bij een element in de PGS dat niet te selecteren is, selecteer dan een stukje tekst in de buurt en geef duidelijk aan op welke tekst uw commentaar slaat.
Wij verzoeken u om uw commentaar zo duidelijk mogelijk te maken en ook steeds uw concrete wijzigingsvoorstel te formuleren. Algemene vragen, meningen en opmerkingen zijn voor de werkgroep lastig te verwerken en zullen veelal niet leiden tot aanpassing.
We ontvangen uw commentaar graag uiterlijk op 28 februari 2025 op digitale wijze, in de hiervoor ingerichte omgeving, via deze link. U ontvangt aan het einde van de dag per e-mail een afschrift van het commentaar dat u ingediend heeft.
Alleen commentaar dat digitaal ingediend wordt, kan door het team in behandeling worden genomen. Commentaar dat op fase 1 wordt ingediend wordt in principe niet in behandeling genomen, uitgezonderd de aangepaste maatregelen.
Waarover gaat de richtlijn?
PGS 12: Ammoniak opslag voor en verlading heeft de volgende scope:
- ammoniakopslaginstallatie van koude, atmosferische ammoniak: Ammoniakopslaginstallatie, inclusief productleidingen tot aan de aansluiting op externe buisleidingen of procesinstallatie (voor de chemische omzetting) en inclusief de installatie voor de omzetting van koude naar warme ammoniak;
- ammoniakopslaginstallatie van warme ammoniak onder druk, inclusief productleidingen tot aan aansluiting op buisleidingen of procesinstallatie. Onder deze groep vallen ook de zogenaamde "semi-ref tanks”. Dit zijn ammoniakopslagtanks onder (lagere) druk die beperkt gekoeld worden;
- laad- en losinstallatie voor de verlading van en naar transportmiddelen (zee- en binnenvaartschepen, tankwagens en spoorketelwagons).
Wanneer is de richtlijn klaar?
Het PGS-team, met deelnemers vanuit bedrijfsleven en overheid, dat het concept heeft geschreven, heeft eerst alle gevaren in kaart gebracht. Daarna is er uitvoerig discussie geweest welke maatregelen een bedrijf zou kunnen treffen om ervoor te zorgen dat ammoniak op een veilige wijze opgeslagen kan worden. Maar voordat het concept een definitieve PGS-richtlijn wordt, is het belangrijk om te controleren of er geen zaken over het hoofd zijn gezien, of dat andere of aanvullende maatregelen nodig zijn. Vandaar dat nu deze publieke commentaarronde volgt. Daarna gaat het team de commentaren bespreken en waar nodig het concept aanpassen.
De definitieve richtlijn wordt in het tweede kwartaal 2025 verwacht. Na het verwerken van het commentaar uit de commentaarronde door het PGS 12 team zal de PGS-richtlijn worden vastgesteld door de PGS-stuurgroep en vervolgens worden goedgekeurd door het Bestuurlijk Omgevingsberaad.
Moet ik straks aan deze PGS 12 richtlijn voldoen?
PGS 12 Nieuwe Stijl is de herziening van de interim versie PGS 12:2021 versie 1.0 (augustus 2021) welke met de inwerkingtreding van de Omgevingswet, per 1 januari 2024, van kracht is geworden.
Hiernaast zal ook PGS 12:2024 versie 0.3 fase 1 (juli 2024) worden vervangen door de nieuwe versie, zodra deze is goedgekeurd door de PGS-stuurgroep en is vastgesteld door het Bestuurlijk Omgevingsberaad (BOb). Het voornemen bestaat om PGS 12 Nieuwe Stijl vervolgens aan te wijzen als BBT in de omgevingsregeling.
Bent u op zoek naar meer informatie?
Voor vragen en reacties kunt u terecht bij het PGS-programmabureau, e-mail: [email protected].